PEDOMAN

Sabda Rasulullah S.A.W : "Tunggu saat kehancurannya, apabila amanah itu disia-siakan". Para sahabat serentak bertanya, "Ya Rasulullah, apa yang dimaksudkan menyia-nyiakan amanah itu?" Nabi S.A.W menjawab, "Apabila sesuatu urusan diserahkan kepada bukan ahlinya, maka tunggulah saat kehancurannya". - Hadith Riwayat Bukhari.

Friday, 4 January 2013

PAS!!! Sekarang Dah Terlondeh Kain"Dahulu lain sekarang lain, dahulu bujang sekarang dah kawin..". Begitulah antara lirik lagu 'Dahulu Lain Sekarang Lain' yang dinyanyikan oleh Tan Sri S.M. Salim. Sebenarnya PAS juga "..dahulu lain sekarang lain, dahulu molek sekarang dah terlondeh kain". Berikut SK petik tulisan saudara Zulkifli Jalil, Pengarang Utusan Malaysia tentang apa yang lainnya PAS ni dahulu dan sekarang, yang beliau tulis untuk edisi 15 Oktober 2012.

Sebelum ini Pas mengatakan 'haram dan kafir' jika berkongsi kuasa dengan kafir untuk memerintah. Pas kata 'tidak ada perpaduan dengan orang-orang kafir'.

"Orang-orang Islam yang berkongsi dengan orang-orang kafir untuk memerintah negara, menjadi kafir atau haram" - Hukum Dewan Ulama Pas Kelantan, Ogos 1963.

Terdengar lagi, sebelum ini Pas kata "pemerintah yang tak melaksanakan hudud bererti menolak Islam".

Kata Pas, "Perlembagaan negara adalah perlembagaan kafir tinggalan penjajah dan menentang UMNO kerana mempertahankan dan mengamalkan Perlembagaan tersebut". 

Dan Pas kata "Pas hanya akan guna al-Quran dan hadis sebagai Perlembagaan Negara dan sumber rujukan".

Tapi sekarang Pas sudah ubah terus hukum-hukum yang mereka buat dulu. Pas telah bersetuju untuk berkongsi kuasa dengan DAP dan PKR. Pas sudah bersetuju dan berjanji dengan DAP dan PKR untuk sama-sama pertahankan dan amalkan perlembagaan negara sedia ada. Dan menggunakan buku jingga sebagai panduan untuk memerintah sekiranya pakatan menang Pilihan Raya Umum ke-13 nanti.

Pas gugurkan perjuangan menubuhkan negara Islam dan menggantikannya dengan negara berkebajikan. Pas isytihar bersama-sama dengan DAP dan PKR bahawa hudud bukan lagi agenda Pas/DAP/PKR, walaupun mendakwa DAP sudah faham Islam hasil penjelasan Pas dan membawa DAP ke masjid-masjid dan surau-surau supaya umat Islam menerima DAP sebagai rakan kongsi kuasa Pas.

Direnungi lagi. Suatu ketika Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan puak-puak Anwarinas dalam Pas menolak sekeras-kerasnya tawaran UMNO untuk bermuzakarah dan menekan sesiapa sahaja dalam Pas termasuk Presiden, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Timbalan Presiden tempoh hari (kini bekas), Nasharudin Mat yang bersetuju dengan hasrat UMNO untuk bermuzakarah.

Tetapi apabila DAP mengatakan akan tetap membantah dan tidak menyokong pelaksanaan hudud, Nik Abdul Aziz membuat pengisytiharan bahawa Pas sedia bermuzakarah dengan sesiapa saja termasuk UMNO demi kepentingan ummah.

Adakah Nik Aziz betul-betul ikhlas nak bermuzakarah. Atau sengaja bersandiwara untuk nak gertak DAP supaya jangan bantah dan komen apa-apa tentang hasrat Pas untuk nak laksanakan hudud. Hal demikian ini kerana Pas dan DAP sama-sama faham bahawa tanpa sokongan dan persetujuan DAP, Pas tidak boleh laksanakan hudud dalam perkongsian kuasa mereka.

Pas menolak sistem pendidikan negara tetapi sebaliknya menggalakkan pula anak-anak mereka untuk belajar di institut pengajian yang diusahakan oleh kerajaan. Pas tidak menyokong Dasar Pembangunan Nasional yang dibincangkan dalam Dewan Rakyat tetapi mereka juga yang memperoleh banyak faedah daripadanya.

Pas bekerjasama dengan parti-parti yang tidak membela Islam yang diperjuangkan olehnya, sedangkan parti-parti itu memandang rendah kepada usaha-usaha dan gerakan Islamiah serta perpaduan masyarakat Melayu.

Cuba toleh ke belakang. Bezanya Pas dulu dan Pas sekarang.

Mungkin ada yang menempelak SK sebab bersumberkan Utusan Malaysia, iyelah akhbar ni dah semacam najis yang sangat busuk bagi puak-puak Pakatan Pembangkang. SK baca semua sumber termasuk Harakah, Suara Keadilan dan lain-lain yang pro pembangkang. Tapi pada SK apa perkara atau persoalan yang boleh diterima kebenarannya untuk dinilai bersama-sama tanpa beremosi. Itu saja. Kalau Harakah boleh tulis begini, pasti SK akan petik dari Harakah. Tiada masalah.

sk : nilaikan sendiri secara berlapang dada...

No comments:

Post a Comment

Sebarang komen yang dipaparkan di blog ini adalah menjadi tanggungjawab anda (pengomen) sendiri dan pihak SK tidak bertanggungjawab ke atas setiap satunya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...